Groente

Meer groente voor een gezonder leven

Volgens het Voedingscentrum zouden we iedere dag zo’n 250 gram groente moeten eten. In de praktijk komen we daar vaak bij lange na niet aan. Met alleen de typisch Nederlandse aardappel-vlees-groente-prak als avondeten ben je er namelijk nog lang niet. Maar hoe zorgen we er dan voor om voortaan wél aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te komen?

Gevoel versus verstand

Iedereen weet dat het eten van groente erg belangrijk is, maar toch komen de meeste mensen aan slechts 127 gram per dag. ‘Veel mensen nemen groente omdat het moet, niet omdat ze het lekker vinden’, zegt eetpsycholoog Remco Havermans (Maastricht University). Over het algemeen houden we veel meer van vet en zoet eten. Dat is niet zo gek, aangezien calorierijk voedsel in de oertijd voor meer energie en een grotere kans op overleven zorgde. Tegenwoordig hoeven wij ons hier natuurlijk geen zorgen meer over te maken, maar ons brein staat nog altijd op deze oer-manier ingesteld.

Kleine aanpassingen

Met kleine trucjes en aanpassingen kun je ervoor zorgen dat je zonder veel moeite extra groente binnenkrijgt. Leg bijvoorbeeld bij het ontbijt wat plakjes komkommer op je boterham met kaas, en lunch met een goed gevulde salade. Bij het avondeten kan een gevulde courgette of paprika eenvoudig een stuk vlees vervangen. Zet voortaan ook eens snackgroenten zoals komkommers en cherrytomaten op tafel in plaats van de gebruikelijke snacks.

Doe de test

Ben je benieuwd of jouw eetgedrag lijkt op dat van de rest van Nederland? Kom erachter, doe de test van Quest.

Call Now Button