Griepprik

U heeft onlangs een uitnodiging van ons ontvangen voor de jaarlijkse griepprik, ook wel bekend als het influenzavaccin. Op deze pagina vindt u meer informatie over griepprik en waarom deze belangrijk is en wie er baat bij heeft.

Ook kunt u via onderstaande link van MijnGezondheid.net een nieuwe afspraak maken voor de griepprik.

Afspraak verzetten >>

Wat is de griepprik?

De griepprik is een jaarlijkse vaccinatie die wordt gegeven om te beschermen tegen influenza, beter bekend als de griep. Het vaccin bevat geïnactiveerde influenza virussen, wat betekent dat het geen levende virussen bevat en u niet ziek kan maken. De griepprik is ontworpen om uw immuunsysteem te helpen sterker te reageren op influenza, waardoor u minder kans hebt om de ziekte op te lopen of als u toch geïnfecteerd raakt, de symptomen milder zullen zijn.

Waarom is de griepprik belangrijk?

  1. Bescherming: De griepprik beschermt niet alleen uzelf, maar ook anderen om u heen, vooral degenen die een verhoogd risico lopen op ernstige complicaties, zoals jonge kinderen, ouderen en mensen met onderliggende gezondheidsproblemen.
  2. Voorkomt verspreiding: Door uzelf te laten vaccineren, draagt u bij aan het verminderen van de verspreiding van griepvirussen in uw gemeenschap. Dit kan levens redden, vooral in tijden van epidemieën.
  3. Minder ziekteverzuim: De griep kan ernstige symptomen veroorzaken en leiden tot langdurige afwezigheid van werk of school. Door de griepprik te krijgen, vermindert u uw risico op ziek worden en verhoogt u uw productiviteit.

Wie moet de griepprik krijgen?

Hoewel de griepprik in het algemeen aanbevolen wordt voor iedereen ouder dan 6 maanden, zijn er bepaalde groepen die bijzonder baat hebben bij vaccinatie:

  • Ouderen (65 jaar en ouder): Oudere volwassenen lopen een verhoogd risico op ernstige complicaties door de griep, dus vaccinatie is sterk aanbevolen.
  • Zwangere vrouwen: Griep kan ernstig zijn tijdens de zwangerschap, dus zwangere vrouwen worden aangemoedigd om zich te laten vaccineren om zichzelf en hun ongeboren baby’s te beschermen.
  • Mensen met chronische aandoeningen: Als u astma, diabetes, hart- en vaatziekten of andere chronische gezondheidsproblemen heeft, kan de griep ernstiger verlopen. Vaccinatie is in deze gevallen van groot belang.
  • Zorgverleners en gezondheidswerkers: Door zich te laten vaccineren, beschermen zorgverleners niet alleen zichzelf, maar ook hun patiënten.
  • Kinderen: Kinderen ouder dan 6 maanden worden aangeraden om de griepprik te krijgen, vooral als ze jonger zijn dan 5 jaar.

Hoe en wanneer krijgt u de griepprik?

De griepprik wordt meestal aangeboden in de herfst, meestal tussen september en november. Onze patiënten ontvangen in week 38 (17 september 2023 tot en met 24 september 2023) een brief waarin zij worden uitgenodigd voor de griepprik.

We hopen dat deze informatie u heeft geholpen om het belang van de griepprik te begrijpen en wie er baat bij heeft. Onze toegewijde professionals staan klaar om u te voorzien van de nodige zorg. Samen kunnen we helpen om een gezondere en griepvrije gemeenschap op te bouwen.

Aanvullende informatie

Thuisarts >>

RIVM >>

MijnGezondheid.net >>

Call Now Button