Gezond bewegen

Ik wil gezond bewegen

Gezond bewegen is belangrijk. Het verkleint de kans op hart- en vaatziekten, diabetes, depressieve klachten, borstkanker, darmkanker, geestelijke achteruitgang en dementie.

Wat kunt u doen?

Wij raden u aan minimaal 2,5 uur per week actief te wegen. Dat kan bijvoorbeeld wandelen, fietsen, zwemmen, hardlopen, voetballen, fitness, dansen, vechtsport zijn. Daarbij is het verstandig activiteiten te doen die spieren en botten versterken, zoals oefeningen of krachttraining. Voor ouderen zijn ook balansoefeningen goed. Denk hierbij aan: op één been staan, lunges, yoga en taichi. Kies beweegactiviteiten en sporten die bij u passen en voorkom vooral veel stilzitten. Dit omdat de werking van insuline dan verstoord raakt en de kans op diabetes en hart- en vaatziekten daarmee toeneemt. Hoe vaker, langer of intensiever u beweegt, des te groter de positieve effecten op uw gezondheid.

Voordelen

Regelmatig bewegen is gezond, maar ook leuk om samen te doen. Als u veel beweegt, raken uw spieren, longen, hart en bloedvaten eraan gewend om te werken. U voelt zich lichamelijk en psychisch fitter en u heeft meer energie. Andere voordelen zijn:

  • U kunt beter ontspannen en heeft minder last van stress.
  • Bewegen werkt goed bij somberheid, depressie en angst.
  • U kunt beter slapen, u bent minder moe en staat ’s ochtends gemakkelijker op.
  • U krijgt sterkere spieren en botten en een mooiere huid.
  • Het is goed voor uw bloeddruk en cholesterol.
  • Beweging verkleint de kans op overgewicht, psychische problemen, diabetes mellitus, hart- en vaatziekten (hartinfarct of beroerte).
  • Veel beweging verkleint ook de kans op borst- en darmkanker.

Bij ouderen verkleint bewegen ook nog de kans op:

  • lichamelijke beperkingen
  • geestelijke achteruitgang
  • dementie
  • botbreuken

Advies

Bouw het bewegen geleidelijk op als u niet gewend bent aan actief bewegen. Het gaat erom dat u zich zo inspant dat u ervan gaat hijgen en uw hart sneller gaat kloppen. Zodra u stopt met bewegen, moet u weer normaal kunnen praten. Als u naar adem snakt voor u weer wat kunt, bent u te ver gegaan. Breid de inspanning vervolgens geleidelijk uit. Begin bijvoorbeeld met een wandeling van 10 minuten en ga de dagen daarna wat vaker en langer bewegen. De eerste paar keer krijgt u misschien wat spierpijn, maar dat is niet erg. U zult merken dat het elke week beter gaat.

Wanneer contact met de huisarts over gezond bewegen?

Als u gaat sporten, geeft uw lichaam meestal uw grenzen aan, bijvoorbeeld door een steek in uw zij tijdens het sporten.

Neem contact op met de huisarts in deze situaties:

  • U wordt bij inspanning benauwd.
  • U krijgt een piepende ademhaling.
  • U krijgt pijn op de borst.
  • U krijgt last van uw gewrichten. U kunt dan met uw huisarts overleggen of u misschien beter een andere sport kunt gaan doen.

Vindt u het moeilijk om zelf te starten met bewegen? Of heeft u een chronische ziekte waardoor u moeilijker kunt bewegen? De huisarts of praktijkondersteuner helpt u bij het vinden van een sport die bij u past. U kunt bijvoorbeeld onder begeleiding van een fysiotherapeut, oefentherapeut of sportarts ontdekken hoe u het beste gezond kunt bewegen. De praktijkondersteuner heeft een overzicht van de mogelijkheden om te bewegen of te sporten in uw buurt.

Heeft u overgewicht en bijvoorbeeld diabetes type 2 of een hoge bloeddruk? En wilt u werken aan een gezondere en actievere leefstijl? Misschien is een leefstijlprogramma dan iets voor u.

Bent u ouder en woont u thuis? Dan kan de (wijk)verpleegkundige u ook advies geven hoe u meer aan beweging kunt doen.

U beslist samen met uw huisarts wat voor u het beste is. Het helpt om dit gesprek met uw huisarts goed voor te bereiden.

Call Now Button