Wereld Astmadag

Wereld Astmadag

7 mei is Wereld Astmadag. Dit is in het leven geroepen om mensen beter bewust te maken van astma. Astma is één van de meest voorkomende chronische ziekten in de wereld. In Nederland zijn er alleen al 600 duizend mensen die eraan lijden, waarvan 80.000 kinderen. Het RIVM verwacht dat het aantal gevallen zal stijgen.

Wat is astma?

Astma betekent dat de longen niet goed werken. Normaal zijn de buisjes in uw longen wijd open, om makkelijk adem te kunnen halen. Maar bij mensen met astma kunnen deze buisjes samentrekken als ze bepaalde stoffen inademen, zoals huisstofmijt. Hierdoor worden de buisjes smaller en kan iemand minder goed ademen. Ook kan het slijmvlies aan de binnenkant van de longen ontstoken raken, waardoor er meer en dikker slijm ontstaat. Hierdoor worden de longen nog nauwer. Dit alles zorgt ervoor dat mensen met astma niet zo diep kunnen ademhalen en benauwd worden.

Wat zijn de symptomen van astma?

  • Benauwdheid
  • Vermoeidheid
  • Hoesten
  • Piepen tijdens het ademhalen
  • Last van slijm

Waardoor wordt astma veroorzaakt?

Astma kan op elke leeftijd ontstaan, maar het begint bij kinderen. Genetische aanleg speelt een rol. Een kind met één of beide ouders met astma heeft zo’n 25 procent kans om zelf astma te krijgen. Kinderen en volwassenen met een allergie hebben ook meer kans om astma te ontwikkelen.

De omgeving heeft veel invloed op of iemand al dan niet astma krijgt. In een te hygiënische omgeving ontwikkelt ons immuunsysteem zich niet goed en gaan onschadelijke stoffen zoals huisstofmijt aanvallen door middel van een ontstekingsreactie.

Waardoor krijgt iemand met astma klachten?

  1. Allergische prikkels: pollen van planten, schilfers van dieren, schimmels en huisstofmijt.
  2. Niet allergische prikkels: luchtvervuiling, verkoudheid en griep, mist, rook, kou en actief bewegen.

Wat is de behandeling van astma?

U wordt aangeraden uw levensstijl aan te passen door prikkels te vermijden en eventueel te stoppen met roken en/of af te vallen. Als u astma heeft, krijgt u bovendien elk jaar de griepprik.

Astma is niet helemaal te genezen, maar er zijn wel goede medicijnen die de symptomen tegengaan. Er zijn medicijnen die de longbuisjes wijder maken en er zijn medicijnen die de ontsteking in de longen tegengaan. Astma kan opeens verdwijnen, maar het kan daarna ook altijd weer terugkomen.

Call Now Button