Winter

Wapenen tegen de winter

Het wordt kouder en natter buiten, de winter is op komst en winterkwaaltjes liggen op de loer. Wat kunt u doen om gezond en fit te blijven?

Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw worden in één adem genoemd met gezelligheid, maar de winterperiode wordt ook gekenmerkt door donkere, sombere dagen. Wij geven u een aantal tips om op de been te blijven.

Voeding

Over het algemeen is een gezond menselijk lichaam bestendigd tegen verkoudheid of griep veroorzaakt door bacteriën en virussen. Toch kunt u uw lichaam gedurende de koude maanden ondersteunen met de juiste voeding. Knolgroente, volkoren producten, noten, fruit, gevogelte en alles met vitamine C kunnen bijdragen aan een betere gezondheid. Probeer ook dagelijks twee liter water per dag te drinken.

Vitamine C

Cellen vol met vitamine C zijn beter bestand tegen virussen en bacteriën en is dus uitermate goed voor de weerstand. Bovendien is vitamine C ook betrokken bij de vorming van collageen (voor elasticiteit en stevigheid van de huid) en helpt het ijzer beter op te nemen in het lichaam en dat is weer goed voor het centrale zenuwstelsel.

Naar buiten

Ondanks dat het er niet zo uitnodigend uitziet wanneer u door het raam kijkt, is het toch belangrijk om naar buiten te gaan. Kleed u goed aan en trotseer de kou. De buitenlucht zal uw humeur een flinke boost geven en het zonlicht heeft positief effect op lichaam en geest.

Sporten

Het is belangrijk om ook in de wintermaanden in beweging te blijven. Niet alleen om te voorkomen dat u aankomt in gewicht, maar ook om een winterdip of depressie tegen te gaan. Ondanks dat de weersomstandigheden niet ideaal zijn, is het belangrijk om toch in actie komen. Als u toch liever niet naar buiten gaat, kunt u kiezen voor een workout in de sportschool of gewoon in de huiskamer.

Extra tips

Douchen

Wissel een warme douche af met een koude. Hierdoor went u beter aan temperatuurverschillen en bent u minder vatbaar voor griep of verkoudheid.

Droge huid

De kou en een verminderde bloedsomloop kunnen leiden tot een droge, jeukende huid. Tekort aan vocht is hier een veelvoorkomende reden van. U kunt hiertegen ook gebruiken maken van crème.

Hygiëne

Was met enige regelmaat goed uw handen met zeep of handalcohol. Pas ook op wanneer in de buurt bent van een persoon die ziek is. Zo vermijdt u bacteriën.

Rust

Goede nachtrust helpt uw lichaam om het immuunsysteem gezond te houden. Een goede slaaproutine is goed voor lijf en ledematen.

Licht

Probeer zo veel mogelijk natuurlijk licht uw huis in te krijgen. Doe de gordijnen lekker open.

Call Now Button