Glutenintolerantie

Glutenintolerantie – voorkom ernstige gevolgen

Glutenintolerantie (coeliakie) houdt simpelweg in dat mensen gluten niet kunnen verdragen. Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Voedsel dat gluten bevat, veroorzaakt bij mensen met coeliakie een beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm. De darmvlokken gaan kapot als deze regelmatig met gluten in aanraking komen. Dit veroorzaakt verscheidene klachten.

Ernstige gevolgen

Bij glutenintolerantie worden gluten door het lichaam beschouwd als onbekende stoffen. Het immuunsysteem valt daarom het aminozuur gliadine (één van de bouwstenen van gluten) aan. Daarbij kan de darmwand op den duur ernstig beschadigen. De afweerstoffen tegen gluten zullen namelijk het slijmvlies van de dunne darm afbreken. Darmvlokken zullen vervolgens verdwijnen. Het oppervlak van de dunne darm wordt dan te klein en glad. Aantasting van de dunne darm heeft als gevolg dat essentiële voedingstoffen minder goed worden opgenomen. Men zal dan kampen met een tekort aan vitaminen en mineralen en een afnemend gewicht. Hierdoor ontstaan allerlei klachten in het lichaam. Een langdurig tekort aan bepaalde voedingsstoffen kan ernstige gevolgen hebben.

Veel onduidelijk

Het werkelijke aantal mensen met coeliakie is niet goed in te schatten omdat de klachten niet altijd direct herkend worden. Het is momenteel bij ongeveer 25.000 Nederlanders vastgesteld. Wel is bekend dat coeliakie tweemaal zo vaak voorkomt bij vrouwen als bij mannen en dat erfelijkheid een rol kan spelen bij de aandoening. De exacte oorzaak voor glutenintolerantie is echter nog niet duidelijk.

Hoe u glutenintolerantie herkent

Bij kinderen zijn de klachten al snel vast te stellen. Wanneer kinderen een maand of zeven zijn, krijgen ze namelijk al voor het eerst voeding die gluten bevat. Baby’s beginnen dan met het eten van brood, pap en dergelijke producten. Hierbij kunnen dan de eerste klachten ontstaan. Klachten zoals weinig eetlust, diarree of stinkende, vettige en schuimende ontlasting, overgeven en een opgezette buik zijn kenmerken van glutenintolerantie. Ook platte billen, dunnen armen, veel huilen en achterblijven in groei en gewicht gaan gepaard met deze aandoening.

Voor volwassenen ligt het wat gecompliceerder. De klachten zijn een stuk minder goed vast te stellen en worden soms ook niet direct aan glutenintolerantie gelinkt. Diarree, plakkerige ontlasting, verstopping, een opgezette buik, buikpijn en gewichtsverlies zouden kunnen duiden op coeliakie. Ook kunnen klachten optreden die niet direct in verband staan met de darmen. Bloedarmoede, botontkalking, vermoeidheid, algemeen gevoel van ziek zijn of zelfs onvruchtbaarheid zijn voorbeelden.

Behandeling

Coeliakie is helaas niet te behandelen. Een strikt glutenvrij dieet is de enige oplossing. Mensen die lijden aan deze aandoening moeten het consumeren van gluten levenslang uitsluiten. Dat houdt in dat men naast het niet eten van brood dat gluten bevat, ook verpakt voedsel uit de weg gaat. Tal van producten bevatten namelijk ook gluten. Voorbeelden zijn: verwerkte vleeswaren, mayonaise en sojasaus. Het is dan ook belangrijk om de verpakkingen van producten goed te bestuderen. Glutenvrije producten zijn vaak voorzien van een speciaal symbool dat aangeeft dat het product geen gluten bevat.

Aarzel niet, kom in actie

Mocht u symptomen hebben van coeliakie, is het zeer belangrijk om snel vast te stellen of u het ook daadwerkelijk heeft. De gevolgen van deze aandoening kunnen namelijk zeer ernstig zijn. Maak hier een afspraak of bel 0252-410 884.

Let op! in verband met een storing zijn wij niet tot nauwelijks telefonisch bereikbaar. Voor niet-spoedeisende vragen kunt u maandag weer contact met ons opnemen. Onze excuses voor het ongemak.
Call Now Button