Herfst

Fit de herfst door

Nu de laatste mooie dagen voorbij zijn en de bladeren hun groene kleur verliezen, is de herfst ook gevoelsmatig echt aangebroken. Voor sommigen zijn de sombere dagen begonnen. Zij ervaren de herfst en winter een stuk onprettiger dan de lente en zomer. Zo’n 10% van de Nederlanders heeft in deze periode last van een verslechterd humeur en functioneert dan ook minder goed.

Last van een herfstdip

Wanneer u vaak vermoeid bent, minder zin heeft om de dag te beginnen en alles u even te veel lijkt, dan heeft u misschien wel last van een herfstdip. Een herfstdip wordt gekenmerkt door depressieve klachten: weinig plezier, vermoeidheid, lusteloosheid en meer trek in eten. Slapen en uitrusten lijken tevergeefs, de klachten houden aan. Seizoensgebonden depressies treffen vaak jongere mensen.

Blijf fit in de herfst

Wanneer u last heeft van een herfstdip hoeft u niet naar de dokter. Het is vervelend maar gaat vanzelf over. Er zijn echter wel dingen die u zelf kunt doen om de klachten te verminderen.

Licht
Vooral daglicht is belangrijk voor uw lichaam. Daglicht is nodig om cortisol aan te maken, het hormoon dat ons wakker, aandachtig en stressbestendig houdt. Omdat de dagen in de herfst nou eenmaal korter zijn en er minder daglicht is dan in de zomer is het belangrijk dat u het daglicht soms zelf opzoekt. Loop een keertje extra met hond of maak een wandelingetje in de pauze van uw werk. Lichttherapie blijkt een succesvolle behandeling tegen een herfstdip.

Regelmaat
Regelmaat is ook erg belangrijk. Probeer zoveel mogelijk een vast patroon aan te houden. Maaltijden en nachtrust moeten zoveel mogelijk op vaste tijdstippen plaatsvinden. Uw stofwisseling moet namelijk in evenwicht blijven om uw energieniveau op peil te houden. Koekjes, snoepjes, frisdrank etc. zitten vol geraffineerde suikers die zorgen voor een energieboost, maar later voor een energiedip. Probeer dit soort voeding (grotendeels) te vermijden.

Beweging
Beweging is een ander sleutelwoord. Recreatief sporten zonder prestatiedrang zorgt ervoor dat een aantal endorfines vrijkomt in de hersenen. Die endorfines stimuleren lichaam en geest. Ook mediterend bewegen (tai chi, yoga) geeft je energie. Het werkt ontspannend en geeft je een energieboost. Ga niet helemaal tot het uiterste, dat kan juist negatief werken.

Call Now Button