Do’s en dont’s bij ziekte op vakantie

Maanden van plannen, pakken en dagen afstrepen zijn voorbij en het is eindelijk zover: de vakantie! En precies op dat moment, waar u al zo lang naar heeft uitgekeken, wordt u of een gezinslid ziek. Of het nu op de camping in Frankrijk is, op safari in Afrika of ‘gewoon’ in Nederland: het noodlot kan overal toeslaan. De ANWB Alarmcentrale ontving in 2018 honderdduizenden telefoontjes van zieke of gewonde vakantiegangers. In dit artikel worden daarom een aantal tips gegeven om er zo snel en veilig mogelijk weer bovenop te komen.

Zorg- en reisverzekeringen

Het is raadzaam om voor vertrek te controleren welke zorgkosten er in geval van nood worden gedekt. Een basiszorgverzekering vergoedt voor buitenlandse zorg alleen het bedrag wat de behandeling in Nederland zou kosten. Als u een aanvullende zorgverzekering heeft, dan wordt (een deel van) het eventuele verschil in de meeste gevallen ook vergoedt. Een reisverzekering dekt alle ‘randzaken’ bij medische problemen in het buitenland. Controleer wel voor de zekerheid of uw reisverzekering geldig is in het werelddeel waar u op vakantie gaat, en bij eventuele sporten die u wilt gaan doen.

Spoed of geen spoed?

Als er geen sprake is van ernstige spoed, ga dan niet op eigen houtje op zoek naar een geschikte arts of kliniek. Schakel in plaats daarvan de hulp in van een betrouwbare zorgverlener. Vaak ligt er op hotelkamers een informatiemap waarin artsen vermeld staan, of weet het personeel bij de balie hoe zij u het beste kunnen helpen. Als dit niet het geval is, kunt u de alarmcentrale van uw zorg- of reisverzekering bellen voor advies. Bij spoed is het natuurlijk niet mogelijk om te wachten met een operatie of behandeling, maar als u nog kunt reizen wordt het aangeraden om terug naar Nederland te gaan. Dit is vaak veiliger en een stuk voordeliger.

Vliegen bij ziekte

Als u erg ziek bent geweest op vakantie in het buitenland, regel dan een Fit to fly-verklaring voordat u in het vliegtuig naar huis stapt. Hier wordt geregeld om gevraagd door verzekeraars en luchtvaartmaatschappijen, om er zeker van te zijn dat u niet langer besmettelijk bent. In het geval van een oorontsteking of buikgriep wordt het afgeraden om te vliegen tot de klachten helemaal verdwenen zijn. Door de luchtdruk in een vliegtuig kunnen de klachten namelijk flink verergeren.

Controle na thuiskomst

Wanneer u in het buitenland een ziekenhuis heeft bezocht, dient u zich bij thuiskomst te laten testen op de ‘ziekenhuisbacterie’ MRSA. Deze bacterie vormt een risico voor zieke mensen. Daarom wordt er in Nederland alles aan gedaan om deze bacterie uit de ziekenhuizen te weren.

Call Now Button