Wintertijd

Wintertijd gaat in: wat betekent dit voor uw slaapritme?

In het weekend van 29 en 30 oktober gaat de wintertijd in. Wij leggen uit welk effect dit kan hebben op uw slaapritme en hoe u hier het best mee om kunt gaan.

In vergelijking met de overgang naar de zomertijd levert de overgang naar de wintertijd minder problemen op. Toch kan een aantal zaken uw nachtrust verstoren.

Het wordt ‘s avonds een uur eerder donder en ‘s ochtends een uur eerder licht. Volgens experts past dit beter bij onze biologische klok omdat mensen in de winter meer behoefte aan slaap hebben. Dat komt omdat het slaaphormoon melatonine wordt opgewekt wanneer het donker is. Tegelijkertijd worden we door de start van de wintertijd een uur minder blootgesteld aan daglicht. Het menselijk lichaam moet daar erg aan wennen.

Slaapkwaliteit boven slaapduur

Voor goede slapers is een extra uur erg fijn. Voor de mensen die minder goed slapen, levert het eigenlijk niet zoveel op. Een uur langer in bed liggen zonder kwalitatief goed te slapen heeft geen toegevoegde waarde. Als u niet meer kunt slapen, is het verstandig om direct op te staan. U bouwt dan namelijk meer slaapdruk op voor de komende avond. Die slaapdruk zorgt ervoor dat u beter inslaapt.

Licht, beweging en voeding

Voor de mensen die moeite hebben met het feit dat het een uur eerder donker is en het eerder naar bed gaan, zijn drie zaken van belang: licht, beweging en voeding. Deze factoren zijn van invloed op de biologische klok. Slaapwetenschappers adviseren daarom om overdag voldoende naar buiten te gaan. Dat geldt overigens zowel tijdens de zomer- als de wintertijd. Overdag opengesteld worden aan veel licht, zorgt ‘s avonds voor een verminderde gevoeligheid voor (kunst)licht.

Wanneer u ‘s avonds moeite heeft om wakker te blijven, kan beweging helpen. Door bijvoorbeeld een stukje te wandelen activeert uw alertheidscentrum en wordt u minder slaperig. Kauwen heeft hetzelfde effect. U kunt dus ook iets lichts eten om het inslapen nog even te rekken.

Om verminderde energie, somberheid, een winterdip of zelfs winterdepressie als gevolg van een slaaptekort te voorkomen, raden wij aan:

  • Om zoveel mogelijk hetzelfde ritme aan te houden. Iedere avond op hetzelfde tijdstip slapen en ook op hetzelfde tijdstip opstaan.
  • Extra vitamine D tot u nemen. Eet bijvoorbeeld meer vette vis gedurende de wintermaanden.
  • Uw lichaam fit te houden. ‘s Morgens sporten helpt bij het voorkomen van winterdips.
Call Now Button