Nu de ‘r’ weer in de maand zit en we de eerste herfststorm achter de rug hebben, worden veel mensen verkouden of krijgen zelfs griep. Wat kunt u doen om uw weerstand te verhogen?
Wat is weerstand?
De weerstand is een functie van ons afweersysteem. Dit systeem beschermd ons tegen bedreigingen van buitenaf zoals virussen en bacteriën. Het afweersysteem herkent lichaamsvreemde micro-organismen en ruimt ze op.
Belangrijke onderdelen van de afweer zijn onder andere de witte bloedcellen, de lymfeklieren en de milt. De lymfeklieren zijn een soort bewaakstations. Wanneer een onbekend micro-organisme voorbijkomt, maakt het lymfeklierstation witte bloedcellen aan. Dus wanneer u gezwollen klieren bij uzelf voelt, zijn de lymfen bezig om witte bloedcellen aan te maken tegen een ‘indringer’. Daarom voelt de huisarts vaak met twee handen aan uw nek (achter en onder uw oor). Zo voelt de arts of de lymfeklieren aan het werk zijn.
Weerstand verschilt per persoon
De weerstand is niet bij iedereen hetzelfde. Sommige mensen hebben meer weerstand dan anderen. Hierbij spelen verschillende oorzaken een rol. Maar vaak zijn die problemen zijn zo complex dat ze moeilijk zijn te herleiden. Dit zou heel veel onderzoek vergen. Het enige wat u zelf kunt doen is rekening houden met uw eigen weerstand.
Factoren die de weerstand verlagen
De belangrijkste factoren die de afweer kunnen verlagen zijn medicatie (denk aan hormonen als prednison) en ziekte (bijvoorbeeld aids tast de afweer aan). Maar uw weerstand kan ook lager zijn als u slaapgebrek en/of stress heeft. Ook slechte voeding kan ervoor zorgen dat uw afweer niet helemaal naar behoren werkt.
Gevolgen van een verminderde weerstand
Bij een verminderde weerstand krijgen micro-organismen de kans om zich verder te delen en te ontwikkelen. Hierdoor is de kans op het krijgen van infecties door micro-organismen groter. Ook is de kans dat de infecties een ernstig beloop hebben groter. Dit kan in het ergste geval leiden tot longontsteking en zelfs hersenvliesontsteking.
Weerstand in de herfst- en wintermaanden
In de winter heeft u meer kans om een virus (verkoudheid of griep) op te lopen. Door de kou kunnen virussen langer overleven. De kou en de droge lucht (door verwarming) kunnen een ongunstig effect hebben op het functioneren van het slijmvlies van de luchtwegen, waardoor bacteriën en virussen zich makkelijker in de luchtwegen kunnen nestelen. Verder zitten mensen in de herfst en winter dichter op elkaar in afgesloten ruimtes, waardoor virussen en bacteriën makkelijker overgedragen kunnen worden.
Wat u kunt doen om uw weerstand te verhogen
Zoals grootmoeder al zei: rust, reinheid en regelmaat. Slaap voldoende, let op dat u uw handen goed en vaak wast en zorg dat u op gezette tijden gezonde maaltijden met voldoende groenten en fruit eet. Daarnaast is het ook goed om te bewegen.
De griepprik
Het is niet wetenschappelijk bewezen dat extra vitaminen slikken (naast een gezond dieet) een gunstig effect op uw weerstand heeft. Behoort u tot een risicogroep, dan is het verstandig om de griepprik te halen. De prik beschermt tegen de ernstige gevolgen van de meest voorkomende griepvirussen. De kans op het krijgen van de griep wordt daarmee veel kleiner.
Wie komt in aanmerking voor de griepprik?
- Hartpatiënten
- Mensen met een longziekte (o.a. astma, chronische bronchitis)
- Mensen met diabetes
- Mensen met een nierziekte met een verminderde nierfunctie
- Mensen met een verminderde weerstand door andere ziekten of door een medische behandeling (bijvoorbeeld recente beenmergtransplantatie, hiv, leukemie, chemotherapie)
Voor de meeste mensen die buiten deze groep vallen, zal de griep zonder complicaties verlopen.