Veganistisch eten gezond?

De kranten en nieuwsapps staan er vol mee, op social media worden foto’s gedeeld met vegan eten: het is een onderwerp dat alom aanwezig is. Wat is een veganistisch dieet en is het gezond?

Wat houdt veganistisch eten in?

We kennen allemaal het vegetarisch eten, dit betekent dat het dieet geen vlees of vis bevat. Veganistisch eten gaat nog wat verder, alles wat van dieren afkomstig is, wordt niet gegeten. Daarbij kunt u denken aan eieren, melk en zuivel. Het is dus een plantaardig dieet.

Waarom kiezen voor een veganistisch dieet?

Iedereen heeft een andere reden om te kiezen voor een plantaardig dieet. Dit kan bijvoorbeeld gaan om gezondheidsredenen, in een veganistisch dieet eet men namelijk relatief veel fruit en groente. Daarnaast kan iemand ook het milieu zien als een reden voor een plantaardig dieet. De vee-industrie ziet men als een grote vervuiler, dus een dieet zonder dierlijke producten helpt bij te dragen aan een beter milieu. Iedereen kan zo zijn of haar eigen redenen hebben om te kiezen voor een bepaald dieet, dat is heel persoonlijk.

Is een veganistisch dieet gezond?

Er is niet één antwoord te geven op deze vraag. Zoals bij elk dieet, is variatie in voedsel belangrijk en speelt je algehele levensstijl een grote rol. Astrid Postma van het Voedingscentrum zegt dat veganisten over het algemeen gezonder zijn dan niet-veganisten. Ze lopen minder risico op hart- en vaatziekten, maar dat is volgens haar niet toe te schrijven aan het veganistische dieet. Deze conclusie hangt samen met het feit dat deze groep gezonder leeft: ze roken minder en bewegen meer. Het is dus niet vast te stellen of een betere gezondheid ook echt door het veganistische eten komt.

Tekorten

Als u besluit over te stappen op een veganistisch dieet, is het belangrijk om een gezond en gebalanceerd voedingspatroon samen te stellen, omdat de kans op het tekort van sommige voedingsstoffen groter is dan bij andere diëten. Zo kunnen er bijvoorbeeld tekorten aan vitamine B12, ijzer, eiwitten en jodium ontstaan. ”B12 is essentieel voor het zenuwstelsel en jodium is voor bijvoorbeeld zwangere vrouwen belangrijk om hun baby goed te laten groeien”, vertelt diëtiste Sarai Pannekoek.

Kortom: een veganistisch dieet kan zeker voordelen bieden, maar het is belangrijk om goed te kijken hoe u een gevarieerd dieet kunt samenstellen en dat u daarnaast ook een gezonde levensstijl aanhoudt. Wij raden u dan ook aan om eens samen met een diëtist te bekijken welke mogelijkheden er voor u zijn.

Call Now Button