HPV-vaccinatie

Personen geboren 1 januari 1996 en 31 december 2003 kunnen zich kosteloos laten vaccineren tegen HPV

Iedereen die is geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 en nog niet eerder alle benodigde HPV-vaccinaties heeft gehaald, krijgt in 2023 de mogelijkheid zich kosteloos te vaccineren tegen HPV. In januari van dit jaar heeft deze groep een uitnodiging ontvangen voor de twee HPV-vaccinaties. Met de uitnodiging kun je zelf een afspraak inplannen. Na 5 maanden krijg je een herinnering om een afspraak voor de tweede prik te maken. Tussen de twee vaccinaties moet minimaal 5 maanden tijd zitten. De HPV-vaccinaties voor deze groep zijn uitsluitend in 2023 kosteloos beschikbaar.

HPV-vaccinatie voor personen ouder dan 26 jaar

Ben je vóór 1996 geboren en wil je je graag vaccineren tegen HPV? Dat via ons of een vaccinatiecentrum. Je moet de vaccinaties dan wel zelf betalen. Meer informatie over HPV-vaccinatie buiten het Rijksvaccinatieprogramma vind je op rivm.nl.

Over het HPV-vaccin

In het jaar dat kinderen 10 jaar worden, krijgen ze sinds 2022 automatisch een uitnodiging voor de HPV-vaccinatie van de jeugdgezondheidszorg of een Centrum voor Jeugd en Gezin. Dat geldt zowel voor jongens als voor meisjes. Na een halfjaar ontvangen ze een uitnodiging voor de tweede (laatste) prik. Uit onderzoek weten we dat twee prikken genoeg zijn om langere tijd bescherming te bieden.

Werking van het HPV-vaccin

Het HPV-vaccin in het Rijksvaccinatieprogramma bevat deeltjes van HPV, typen 16 en 18. Je kunt er geen HPV van krijgen. Na vaccinatie maakt het lichaam antistoffen aan tegen HPV 16 en 18. Als je besmet raakt met HPV, herkennen deze antistoffen het virus en ruimen het op. Zo kan het virus de gezonde cellen niet beschadigen. Je bent nu goed beschermd tegen chronische HPV-infectie en (voorstadia van) HPV-kanker door typen 16 en 18.

Bescherming door het HPV-vaccin

Uit onderzoek is gebleken dat de HPV-vaccinatie voor ongeveer 95% beschermt tegen langdurige HPV-infecties door de typen 16 en 18. Deze typen leiden het vaakst tot kanker. Er zijn nog andere HPV-typen. Daardoor beschermt de vaccinatie niet voor 100%. Het is dus nog steeds verstandig voor vrouwen om vanaf 30 jaar een uitstrijkje te laten maken als ze een oproep krijgen voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Ook wanneer je de vaccinaties tegen HPV hebt gehad, blijft het belangrijk om mee te doen aan dit bevolkingsonderzoek. Want de vaccinatie kan niet alle HPV-gerelateerde kanker voorkomen.

Call Now Button