Vaccinatie

Vaccineren tegen griep

Griep is een snel optredende infectie van de luchtwegen die wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Het virus bevindt zich in speeksel, slijm en druppeltjes snot en wordt gemakkelijk overgedragen. Hoesten, niezen, praten of iemand de hand schudden, kan er al voor zorgen dat u het virus inademt of dat het virus via uw neus of mond uw lichaam binnendringt. ’s Winters raakt dan ook zo’n 10% van de Nederlanders besmet met het griepvirus. Sommige mensen lopen extra risico om ernstig ziek te worden door griep. Voor hen is er de griepprik. 

Voorkom griep

Wanneer het influenzavirus uw lichaam eenmaal is binnengedrongen zal het zich snel verspreiden. U kunt plotseling last krijgen van hoge koorts, koude rillingen, verkoudheid en droge hoest. Maar ook keelpijn, hoofdpijn en spierpijn in het hele lichaam zijn symptomen van de griep. U kunt zich dus flink ziek voelen. Tegen koorts en pijn kunt paracetamol nemen. De griep gaat meestal vanzelf over. Komt de koorts terug, wordt u kortademig of suf of gaat u minder drinken en plassen? Neem dan contact met ons op. Ook wanneer een uw kind jonger dan twee jaar is en koorts krijgt.

Om griepepidemieën te voorkomen, is het van belang dat men:

• regelmatig de handen wast met water en zeep
• papieren zakdoekjes gebruikt en na één keer gebruik weggooit
• neus en mond bedekt bij hoesten of niezen
• en zo min mogelijk de neus en mond aanraken

De griepprik

Een andere manier om de kans op besmetting door het griepvirus te verkleinen, is de griepprik. De griepprik is een vaccinatie met daarin een cocktail van griepvirussen die worden verwacht. Deze vaccinatie is met name bedoeld voor mensen die bij besmetting door het griepvirus extra risico lopen op andere (ernstige) aandoeningen. Wanneer u de griepprik krijgt, reageert uw lichaam door afweerstoffen te maken tegen het griepvirus. Hierdoor neemt de kans op griep af. Krijgt u toch griep dan beperkt de prik de ernst van de griep. De doelgroep bestaat uit mensen:

• die ouder zijn dan 60 jaar
• met een hart- of longziekte (bijvoorbeeld astma of COPD)
• met diabetes mellitus (suikerziekte)
• een nierziekte
• met weinig weerstand (door bijvoorbeeld chemotherapie of medicijnen bij kanker of andere ziektes)

Behoort u tot de doelgroep voor de griepprik maar bent u zwanger? Geen zorgen, de griepprik is veilig voor uw ongeboren kind.
Wanneer u niet in de doelgroep zit maar toch graag een griepprik wilt, betaalt u voor de griepprik en het geven van de griepprik. Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden deze kosten (gedeeltelijk).

Wanneer een griepprik halen?

De griepprik kunt u het beste tussen half oktober en half november halen. Doe het voordat veel mensen griep hebben. De griepprik werkt namelijk pas na twee weken. Na de prik bent u zo’n zes maanden beschermd.

Call Now Button