anticonceptiepil

Tekort aan meest gebruikte anticonceptiepil bij apotheken

De anticonceptiepil die het meest wordt gebruikt door vrouwen in Nederland, is tijdelijk niet meer leverbaar in de apotheek. Sinds september dit jaar is de (merkloze) combinatie anticonceptiepil ethinylestradiol/levonorgestrel 0,03/0,15 mg vrijwel nergens meer te verkrijgen.

Afgekeurde lading

Apotheken kampen met een landelijk tekort, doordat een grote lading pillen uit Azië is afgekeurd door de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Ook de oorspronkelijke anticonceptiepil Microgynon 30, waar de pillen op gebaseerd zijn, is op dit moment moeilijk te krijgen. Om te zorgen dat elke apotheek iets in huis heeft, wordt de Microgynon 30 nu gefaseerd uitgeleverd door fabrikant Bayer.

Voorlopig nog niet leverbaar

Sommige apotheken kunnen op dit moment de pil nog maar voor 1 of 2 maanden uit de voorraad meegeven. De eerste levering pillen wordt pas in december verwacht. Of de tekorten dan zijn opgelost, is nog niet duidelijk.

Wat te doen?

Is uw pillenvoorraad op? Dan kunt u de volgende maatregelen treffen:

1. Tijdelijk een andere combinatiepil met dezelfde soort hormonen gebruiken. Deze pillen zijn ongeveer gelijk wat betreft betrouwbaarheid en bijwerkingen. Dat zijn bijvoorbeeld de volgende:

  • Ethinylestradiol/levonorgestrel 0,02/0,10 mg. Let op: deze pil kan wel meer onregelmatig bloedverlies tot gevolg hebben.
  • Een meerfasenpil met levonorgestrel met 0,03 tot 0,04 mg ethinylestradiol.
  • Ethinylestradiol/levonorgestrel 0,03/0,15 mg, waarbij je elke dag 1 pil slikt zonder stopweek

2. Overgaan op een andere anticonceptie methode. Dit kan bijvoorbeeld een pil met alleen progestageen zijn, een prikpil, een implantatiestaafje of een koper- of hormoonspiraal. De voor- en nadelen van deze vormen van anticonceptie kunt u bespreken met uw huisarts of apotheker.

Call Now Button