teken

Pas op voor teken!

De temperaturen zijn weer wat aangenamer, de bladeren zijn weer groen, tijd om naar buiten te gaan! Maar u loopt nu ook meer risico om in aanraking te komen met teken…

Teken zijn kleine spinachtige parasieten die nauwelijks zichtbaar zijn op het eerste gezicht. Ze voeden zichzelf met bloed van mensen en dieren, oftewel de ‘gastheren’. Een teek is vaak pas zichtbaar wanneer het zich in je huid heeft vastgebeten en volgezogen met bloed. Bij een tekenbeet kan de Borrelia bacterie worden overgedragen en dat kan leiden tot de ziekte van Lyme.

Hier kom je ze tegen!

Teken zijn voornamelijk te vinden in bossen, tuinen en duin- en heidegebieden. Zeker een gemengd loofbos met een ondergroei van blauwe bosbes en/of varens is voor teken een ideale omgeving. Maar ook in de stad kunt u een teek oplopen.

De kans om een teek op te lopen is vrijwel niet uit te sluiten, maar in de periode van maart tot en met oktober loopt u het meeste risico op een tekenbeet. Met name in groenrijke gebieden met hoge grassen, struiken, bomen etc. Wanneer de temperaturen boven de acht graden uit stijgen worden teken actief. Bij activiteiten als wandelen, tuinieren, buitensporten, kamperen en buitenspelen is er een vergrote kans om een teek op te lopen.

Gebeten door een teek?

Jaarlijks worden ruim één miljoen Nederlanders gebeten door een teek. Zo’n twintig procent van de teken is besmet met de Borrelia bacterie en kan deze dus overdragen bij een beet. Vandaar dat elk jaar 25.000 Nederlanders als gevolg hiervan besmet raken met de ziekte van Lyme, een ernstige infectieziekte. In de helft van de gevallen is dit vast te stellen doordat er in de dagen na de beet een rode kring om de plek van de beet zichtbaar is. Later kunnen griepachtige verschijnselen, gewrichtsontstekingen, zenuw- en hartklachten of zelfs chronische Lyme optreden.

Wij raden aan om uzelf en uw kinderen gedurende het ‘tekenseizoen’ regelmatig te controleren. Zeker na een bezoek aan gebieden met veel groen. Teken zijn vooral te vinden op warme plekken: haarlijn, oksel, bilnaad, knieholte of lies.

Daarnaast is het goed om dichte schoenen, lange mouwen en een lange broek te dragen als u van tevoren weet dat u of uw kinderen plekken bezoeken met veel groen. Tevens adviseren wij insect werende middelen op de onbedekte huid aan te brengen, zoals DEET 30%.

Voorkomen is beter dan genezen, maar het kan zijn dat u onverhoopt toch een tekenbeet oploopt. Het is dan belangrijk om de teek op de juiste manier te verwijderen en vervolgens de beetplek te desinfecteren. Voor het verwijderen dient u een speciale tekenverwijderaar te gebruiken. Gebruik géén alcohol, hitte of zeep en probeer het niet met de hand.

Call Now Button