Blauwalg

Pas op, blauwalg in het water

Blauwalgen zijn hele kleine organismen die zijn terug te vinden in alle soorten natuurwater. Ze leven van koolstofdioxide, licht en voedingsstoffen in het water. Een andere naam voor blauwalg is cyanobacterie. Blauwalgen zijn eigenlijk ook geen algen maar bacteriën. Sommige blauwalgen zijn giftig en kunnen dan ook voor veel overlast zorgen.

Momenteel perfecte condities voor blauwalg

Wanneer er veel voedingsstoffen in het water zitten en het water warmer wordt, kan blauwalg zich snel vermeerderen. Zomers zijn deze condities met name in stilstaande wateren vaak aanwezig. In (park)vijvers en aan waterkanten et cetera ontstaan vaak dikke drijflagen van blauwalg. Uit deze drijflagen komen giftige stoffen die een bedreiging kunnen vormen voor zwemmers. Als het water een vreemde kleur heeft en er een stinkende laag met algenbrij op het water ligt, ga dan niet zwemmen. Door het aanhoudende mooie weer van de laatste en wellicht de komende tijd is er al op veel plaatsen blauwalg geconstateerd.

Contact met blauwalg

Als u in aanraking komt met blauwalg of als het blauwalg via uw mond uw lichaam binnendringt kunt u last krijgen van klachten. Voorbeelden van klachten zijn:

• Huidirritaties
• Last van uw ogen
• Hoofdpijn
• Misselijkheid
• Braken
• Maag- en darmklachten
• Of zelfs grote gezondheidsproblemen

Kijk goed waar u zwemt

Zorg ervoor dat u ondanks het warme weer goed kijkt waar u verkoeling zoekt. Spring niet zomaar in elk natuurwater en negeer zeker geen borden die aangeven dat er blauwalg in bepaalde wateren aanwezig is. Vooral kinderen moeten oppassen, zij zijn kwetsbaar en krijgen soms onbewust slokken water binnen. Houd dus ook uw kinderen goed in de gaten. Heeft u in natuurwater gezwommen, adviseren wij u om direct goed af te spoelen onder de douche om risico’s op klachten door blauwalg te vermijden.
Weten waar het schoon en veilig is?
Op de website www.zwemwater.nl kunt u checken waar het natuurwater nog in goede conditie is. Er is ook een speciale zwemwater app die u kunt downloaden op uw mobiele telefoon.

Call Now Button