In week 5 van 2019 hadden we in Nederland te maken met de achtste achtereenvolgende week van een griepepidemie. Ondanks dat we al weken te maken hebben met een groot aantal grieppatiënten, verloopt de griepepidemie dit jaar (tot nu toe) minder heftig dan in de afgelopen drie jaar. Dat blijkt uit cijfers van gezondheidsinstituut Nivel.
Minder grieppatiënten
Vorige week bezochten 68 op de 100.000 mensen met griepklachten de huisarts. Dit aantal is lager dan de week ervoor, toen waren dat er 75 op de 100.000. Vorig jaar waren dat er in dezelfde periode twee keer zoveel.
Vooral Mexicaanse griep
Volgens Huisarts-epidemioloog Gé Donker van het Nivel zijn het dit jaar vooral kinderen van 0 tot en met 4 jaar die ziek zijn. De reden dat er minder ouderen zijn met griep, is volgens hem omdat het meest voorkomende griepvirus tegenwoordig de H1N1-variant is (vroeger vooral Mexicaanse griep genoemd). Ouderen hebben dat al gehad en zijn daarom minder vatbaar.
Kettingziekte
Ondanks dat het aantal patiënten met griepklachten lijkt af te nemen, waarschuwt Donker voor de ‘kettingziekte’. Dit is een verschijnsel waarbij patiënten in korte tijd meerdere malen last krijgen van griepachtige klachten. Dit is te verklaren vanuit het feit dat wie griep heeft (gehad) een verlaagde weerstand heeft en daardoor vatbaarder is voor andere virussen.
Voorkomen is beter dan genezen
Wie de griep of ‘kettingziekte’ wil voorkomen doet er goed aan een gezonde levensstijl aan te houden en hygiënisch te werk te gaan. Vooral gezonde voeding, voldoende nachtrust en veel handen wassen zijn daarbij belangrijk.