Last van vergeetachtigheid? Doe de geheugentest!

Veel mensen maken zich weleens zorgen over hun geheugen. Van alle mensen tussen de 24-85 jaar vindt maar liefst 40% zichzelf vergeetachtig. Alzheimer of een andere vorm van dementie komt gelukkig veel minder vaak voor. Dementie is veel meer dan alleen vergeetachtigheid. Een belangrijk verschil is dat dementie problemen veroorzaakt in het hele dagelijks leven, waardoor zorg en ondersteuning nodig zijn. Op de website van Alzheimer Nederland kunt u een geheugentest doen als u zich zorgen maakt over uzelf of een naaste.

Ga naar de geheugentest

We spreken van vergeetachtigheid wanneer uw geheugen minder goed werkt dan u gewend bent. Het is normaal dat het geheugen in de loop van het leven wat minder goed wordt. Met deze normale vergeetachtigheid valt goed te leven. U kunt bijvoorbeeld nog wel gewoon het huishouden doen, werken, de financiën regelen of op reis gaan. U heeft geen extra zorg of hulp nodig in het dagelijks leven.

Voorbeelden van vergeetachtigheid zijn:

 • U kunt zich niet herinneren hoe de persoon heet die u gisteren heeft ontmoet. Even later weet u het weer.
 • U loopt naar de keuken om iets te halen, maar weet daar niet meer wat u zoekt. Als u terugloopt, weet u het weer.
 • In alle drukte vergeet u een afspraak.
 • U wordt wat minder handig bij dingen die vroeger gemakkelijk gingen. U heeft bijvoorbeeld meer tijd nodig om een computerprobleem op te lossen.

  Voor de hersenen zijn er een aantal thema’s die u kunnen helpen om uw hersenen gezond te houden. Deze thema’s zijn slaap, beweging, voeding en training.
  Op de website van de  Hersenstichting Nederland  kunt van elk van deze thema’s een folder bestellen.

  Onderstaande Tips kunnen vast helpen om uw hersenen gezond te houden:

 • Blijf mentaal actief. Lees dagelijks de krant, puzzel, bridge of schaak om de hersenen uit te dagen.
 • Laat u niet uit het veld slaan wanneer uw geheugen u even in de steek laat of als u bijvoorbeeld niet direct een krantenartikel begrijpt. Denk rustig na, het antwoord komt meestal vanzelf en een artikel wordt al snel duidelijker als u het nogmaals leest.
 • Een slechte stemming kan een negatief effect hebben op uw cognitieve vaardigheden. Doe dus geen mentale activiteiten die u niet leuk vindt. Ga niet klaverjassen als u niet van kaarten houdt.
 • Doe geen mentaal uitdagende activiteiten die veel te moeilijk zijn. Het is namelijk niet de bedoeling dat u uzelf overbelast en daardoor stress krijgt. Een overdosis stress kan een negatief effect hebben op uw cognitieve vaardigheden.
 • Er zijn aanwijzingen dat bepaalde voeding ook een positieve invloed kan hebben op de cognitieve vaardigheden.
 • Ook zijn er aanwijzingen dat regelmatig bewegen een positieve invloed heeft op de cognitieve vaardigheden.
Call Now Button