Hooikoortsseizoen weer eerder begonnen

Hooikoortsseizoen weer eerder begonnen: wat doet u tegen de klachten?

Heeft u al gemerkt dat u begint te niezen? Het lijkt erop dat dit jaar hooikoortsklachten eerder kunnen optreden dan gewoonlijk, aangezien lentebloemen een maand eerder in bloei staan dan gebruikelijk.

Bloeiende lentebloemen

De bloei van lentebloemen begint momenteel gemiddeld een maand eerder dan vijftig jaar geleden. Soorten zoals gewoon speenkruid en gele kornoelje staan al volop in bloei, samen met gewone sneeuwklokjes en krokussen. Dit kan betekenen dat u dit jaar eerder last krijgt van hooikoortsklachten.

Twee pieken

Volgens Weeronline zijn er twee duidelijke pieken in het hooikoortsseizoen: die van bomen en die van grassen. Bomen komen als eerste aan de beurt. Als u allergisch bent voor hazelaar of els, heb u dat mogelijk al gemerkt. Deze twee bomen hebben een matig allergeen tussen december en maart, wat milde klachten kan veroorzaken.

Daarna volgt de berk. De piek van het berkenpollenseizoen valt samen met het moment waarop mensen steeds meer tijd buiten doorbrengen. In april is het allergeen van de berkenpollen sterk aanwezig en kunt u dus ook behoorlijk wat last hebben. In maart en mei is het wat minder.

Andere bomen zoals de es en de eik hebben in het voorjaar een licht allergeen, maar veroorzaken geen grote klachten.

Grassen

De piek van de grassen komt iets later. U kunt u alvast voorbereiden op de piek van grassen en kruiden. Het allergeen van de grassen begint sterk in april en is van mei tot en met juli zeer sterk aanwezig. Daarna neemt het weer af, maar blijft het nog wel aanwezig tot en met september.

De meeste mensen zijn allergisch voor graspollen, die ook de hevigste klachten veroorzaken. De piek van het hooikoortsseizoen vindt dan ook plaats in juni.

Pollen van weegbree en zuring hebben een licht allergeen in april, maar dat wordt van mei tot en met juli sterker. De pollen van de weegbree blijven wat langer irriteren, tot en met augustus.

Bovendien geven bijvoetpollen een sterk allergeen af in juli en augustus, terwijl het hooikoortsseizoen wordt afgesloten met ambrosia, waarvan het allergeen in augustus en september zeer sterk is. Toch zal de overlast meevallen omdat ambrosia niet wijdverspreid voorkomt in Nederland.

Wat kunt u doen om klachten te verminderen?

Hooikoortsklachten kunnen voor veel hinder zorgen in het dagelijks leven. Dit kunt u zelf doen:

  • Ramen en deuren sluiten, vooral tijdens de ochtend- en avonduren wanneer pollenconcentraties vaak het hoogst zijn.
  • Douche en verander kleding nadat u buiten bent geweest om pollen van uw huid en haar te verwijderen.
  • Gebruik een luchtbevochtiger: Een luchtbevochtiger kan helpen bij het verminderen van irritatie aan de neus en keel door droge lucht.

Het is altijd een goed idee om met een arts te praten voordat u begint met nieuwe medicatie of behandelingen, vooral als u andere gezondheidsproblemen heeft of zwanger bent.

Call Now Button