Hooikoorts

‘Ongeveer 30% van de Nederlanders heeft last van hooikoorts’

Hooikoorts is één van de meest voorkomende allergieën. Ongeveer 30% van de Nederlanders heeft last van hooikoorts. Als je last hebt van hooikoorts betekent het dat je lichaam overgevoelig is voor stuifmeel van sommige bloeiende grassen, planten of bomen. Een andere benaming voor hooikoorts is pollinose of pollenallergie.

Klachten door hooikoorts

De klachten van hooikoorts zijn bij de meeste mensen het heftigst tijdens het pollenseizoen. De klachten ontstaan wanneer u stuifmeel in uw ogen, neus, mond, keel of luchtpijp krijgt. Hierdoor worden de slijmvliezen dikker en gaan ze meer slijm maken. De klachten kunnen per persoon verschillend zijn aangezien niet iedereen allergisch is voor dezelfde pollen en de bloeiperioden verschillen. Door hooikoorts kunt u jeuk aan uw neus, een verstopte neus, een vol gevoel in het hoofd of een droge keel krijgen. Ook kunt u zich koortsig, benauwd en moe voelen of last hebben van niezen of tranen. Hooikoorts kan vervelend zijn, maar kan geen kwaad. De klachten verdwijnen vanzelf weer als het stuifmeel uit de lucht is verdwenen.

Adviezen bij hooikoorts

Volledig genezen van hooikoorts kan helaas niet, maar wel zijn er stappen te ondernemen om de symptomen te verlichten. Ook worden de klachten bij veel mensen ieder jaar iets minder door gewenning. Bij de drogist zijn er verschillende middeltjes verkrijgbaar, maar deze zijn niet allemaal aan te raden. Neussprays zoals die van Otrivin zijn vaak erg verslavend, maar Antihistamicum werkt goed tegen allergieën. Uw neus met een zoutoplossing spoelen kan ook helpen tegen hooikoorts. Voor sommige medicijnen heeft u wel een recept nodig. Daarnaast adviseren wij om uw gezicht zo min mogelijk aan te raken, niet zelf het gras te maaien en geen wasgoed buiten te laten drogen. Het kan namelijk zo zijn dat er pollen in het wasgoed komen.

Neem contact met ons op als u zware hooikoortsklachten of als uw medicijn niet voldoende helpt.

Call Now Button