Hooikoorts

‘Ongeveer 30% van de Nederlanders heeft last van hooikoorts’

Hooikoorts is één van de meest voorkomende allergieën. Ongeveer 30% van de Nederlanders heeft last van hooikoorts. Als je last hebt van hooikoorts betekent het dat je lichaam overgevoelig is voor stuifmeel van sommige bloeiende grassen, planten of bomen. Een andere benaming voor hooikoorts is pollinose of pollenallergie.

Klachten door hooikoorts

De klachten van hooikoorts zijn bij de meeste mensen het heftigst tijdens het pollenseizoen. De klachten ontstaan wanneer u stuifmeel in uw ogen, neus, mond, keel of luchtpijp krijgt. Hierdoor worden de slijmvliezen dikker en gaan ze meer slijm maken. De klachten kunnen per persoon verschillend zijn aangezien niet iedereen allergisch is voor dezelfde pollen en de bloeiperioden verschillen. Door hooikoorts kunt u jeuk aan uw neus, een verstopte neus, een vol gevoel in het hoofd of een droge keel krijgen. Ook kunt u zich koortsig, benauwd en moe voelen of last hebben van niezen of tranen. Hooikoorts kan vervelend zijn, maar kan geen kwaad. De klachten verdwijnen vanzelf weer als het stuifmeel uit de lucht is verdwenen.

Adviezen bij hooikoorts

U kunt niets doen om hooikoorts te genezen. Wel kunt u proberen om zo min mogelijk in contact te komen met stuifmeel. Op zonnige en winderige dagen zit er veel stuifmeel in de lucht. Wij raden u dan ook aan om binnen te blijven en de ramen dicht te houden. Hiernaast kunt u een zonnebril buiten dragen voor bescherming. Het is niet verstandig om zelf het grasmaaien en ook niet om wasgoed buiten te laten drogen. Het kan namelijk zo zijn dat er pollen in het wasgoed komen.

Uw neus met een zoutoplossing spoelen kan ook helpen tegen hooikoorts. Dat geldt ook voor neusspray met een onstekingsremmer. Voor dit medicijn heeft u wel een recept nodig.

Neem contact met ons op als u denkt dat u hooikoorts heeft en uw klachten wilt verminderen of als uw medicijn niet voldoende helpt.

Call Now Button