Hooikoorts

Het leed dat hooikoorts heet

De lente is onlangs ingegaan en het weer lijkt zich hier direct op te hebben aangepast. Het zonnetje is volop aanwezig en zo nu en dan durven we ons zelfs al zonder jas buiten te wagen. Kortom; het voorjaar is begonnen! Dit alles heeft helaas wel tot gevolg dat half Nederland er weer op los hoest en proest. Met de lente is namelijk ook het hooikoortsseizoen van start gegaan.

Pollenallergie

Dit jaar hebben sommige hooikoortspatiënten dus al vroeg last van de pollenallergie. Het stuifmeel van het gras, de bloemen en de bomen verspreid zich via de lucht. Bij een allergie voor boomstuifmeel komen de symptomen vaak al in februari en maart op. Heeft u in mei of juni vaak pas de eerste klachten? Dan gaat het waarschijnlijk om een allergie voor grasstuifmeel. Op zonnige of winderige dagen zijn de klachten doorgaans erger. De pollen komen via de slijmvliezen naar binnen, waardoor er een overdreven afweerreactie ontstaat.

Symptomen checklist

– Een jeukende-, verstopte- of loopneus in combinatie met niezen
– Ogen die jeuken, tranen of branderig aanvoelen
– Een droge of in sommige gevallen kriebelhoest
– Mogelijk een vol gevoel in het hoofd
– Mogelijk een koortsig of vermoeid gevoel

Wanneer u één of meerdere van deze klachten herkent is het mogelijk dat u hooikoorts heeft, maar dit zou ook op een andere allergie kunnen duiden. Als u twijfelt kunt u zich laten testen in de praktijk.

Medicatie

Volledig genezen van hooikoorts kan helaas niet, maar wel zijn er stappen te ondernemen om de symptomen te verlichten. Ook worden de klachten bij veel mensen ieder jaar iets minder door gewenning. Bij de drogist zijn er verschillende middeltjes verkrijgbaar, maar deze zijn niet allemaal aan te raden. Neussprays zoals die van Otrivin zijn vaak erg verslavend, maar Antihistamicum werkt goed tegen allergieën. Daarnaast adviseren wij om uw gezicht zo min mogelijk aan te raken. Bij zware klachten raden wij u echter aan een afspraak te maken bij de huisarts.

Call Now Button