Anticonceptiepil

Groot tekort aan anticonceptiepil is voorbij

Sinds begin september dit jaar waren er problemen met de levering van de meest gebruikte anticonceptiepil, Microgynon 30 of Stediril 30 genoemd, bij apotheken. De komende weken worden apotheken en farmaceuten in Nederland weer bevoorraad, zo blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

Levering komt weer op gang

“Bedrijven die anticonceptiepillen leveren, bevestigen dat zij weer leveren of gaan leveren. Deze bedrijven hebben samen een marktaandeel van bijna 90 procent. Op dit moment lijkt de levering dus weer goed op gang te komen”, laat Martin Favie van Bogin, van de belangenorganisatie van generieke geneesmiddelenfabrikanten, weten.

Nog niet helemaal opgelost

Toch kan het nog enkele weken duren voordat elke apotheek of farmaceut weer volledig bevoorraad is. Daardoor kan nog niet iedere apotheek dit jaar hoeveelheden van 3 maanden of een half jaar meegeven.

De oorzaak

Het tekort aan de anticonceptiepil met ethinylestradiol/levonorgestrel 0,03/0,15 mg ontstond doordat een grote lading pillen uit het buitenland werd afgekeurd eerder dit jaar. Sindsdien is de pil niet meer te verkrijgen bij veel apotheken in Nederland.

Langer dan verwacht

Hoewel destijds werd gezegd dat het probleem snel verholpen zou worden, was de pil in sommige apotheken wekenlang niet verkrijgbaar. Naar schatting zijn een miljoen vrouwen door dit tekort getroffen.

Verkoop op Marktplaats

Door de tekorten wordt de anticonceptiepil sinds een aantal weken voor torenhoge prijzen aangeboden op sites als Marktplaats. Soms zelfs voor €15 per strip. Dat is vier keer meer dan de normale waarde.

Call Now Button