Griepepidemie

Pas op met griepklachten gedurende de feestdagen

Naast een aantal luchtwegvirussen heerst er nu ook een griepepidemie in Nederland. Verschillende laboratoria, ziekenhuizen en huisartsen in Nederland melden dat er in steeds meer keel- en neusmonsters van mensen met griepachtige klachten het griepvirus wordt gevonden. Uit onderzoek is gebleken dat 52 op de 100.000 mensen de huisarts bezoeken met griepachtige klachten.

Griepepidemie

Griepepidemieën zijn een jaarlijks terugkerend verschijnsel, ook in de periode rond kerst. Dat komt omdat het kouder wordt en dat is precies wat virussen nodig hebben om zich te verspreiden. Momenteel verspreidt niet alleen het influenzavirus zich, maar bijvoorbeeld ook het RS-virus, het rhinovirus en het coronavirus gaan rond.

Met name voor ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid betekent dat een risico, omdat zij er ernstiger ziek van kunnen worden. Nu de feestdagen beginnen, adviseren wij om extra voorzichtig te zijn.

Griepprik

Griep (influenza) begint vaak zeer plotseling met koude rillingen, snotteren, hoofdpijn, heftige spierpijn en vermoeidheid, keelpijn en droge hoest en koorts. Uw lichaamstemperatuur kan snel stijgen naar 39 graden of hoger. Ouderen, mensen met een kwetsbare gezondheid en gezondheidsmedewerkers kunnen de griepprik halen. Dat is de beste bescherming tegen ernstige gevolgen van griep.

Call Now Button