Coronavaccin

Alles wat u moet weten over het coronavaccin

De huisartsenpraktijk is gestart met vaccinatie met het AstraZeneca vaccin. In eerste instantie zijn alle mensen met geboortejaar 1957 en 1956, mensen met morbide obesitas (BMI >40) en mensen met het syndroom van Down opgeroepen voor vaccinatie. Een deel van deze groep heeft het eerste vaccin reeds ontvangen.

Prikstop en herstart vaccinatie

Vanwege de door de overheid ingelaste tijdelijk prikstop en de vragen rondom de bijwerkingen van het AstraZeneca vaccin, is de vaccinatieplanning tijdelijk stil gelegd. Inmiddels worden mensen in de leeftijdsgroep tussen 60-65 jaar weer opgeroepen en is de volgende vaccinatiemiddag gepland op 22 april 2021. Als u in deze leeftijdsgroep valt en geen oproep heeft ontvangen, kunt u een mail sturen naar de praktijk. Indien er nog vaccinaties beschikbaar zijn kunt u een afspraak maken en anders wordt u voor de volgende beschikbare vaccinaties opgeroepen.

Bijwerking

Inmiddels is duidelijk dat de zeldzame bijwerking, een bijzondere vorm van trombose, vooral bij jongeren is opgetreden. Deze bijwerking blijkt in 0,00065 procent van alle prikken opgetreden te zijn. In de groep mensen met een leeftijd boven 60 jaar komt deze bijwerking nog minder vaak voor. In deze groep is de kans op ernstige complicaties bij besmetting met het coronavirus juist wel groter. Daarom is nu besloten het AstraZeneca vaccin verder te gebruiken voor de leeftijdsgroep vanaf 60 jaar.

GGD

Via de GGD worden alle mensen boven de 65 jaar gevaccineerd, die naar een centrale priklocatie van de GGD kunnen komen. Zij worden van oud naar jong door de GGD uitgenodigd. Zij worden gevaccineerd met het Pfizer vaccin.
De mensen die wel een oproep van de GGD hebben ontvangen, maar die niet in staat zijn naar een priklocatie van de GGD te gaan, kunnen door de huisarts gevaccineerd worden met het AstraZeneca vaccin.

Meer informatie

Het is nog niet bekend of huisartsen in de toekomst ook met nieuw beschikbare vaccins zullen gaan vaccineren. Hoe de overige vaccins ingezet worden en wanneer u een oproep hiervoor kunt verwachten kunt u zien op:

Volgorde vaccinatie voor mensen die niet in de zorg werken | Vaccinatie tegen het coronavirus | Rijksoverheid.nl

Voor meer informatie over de corona vaccinatie en COVID-19 kunt u kijken op:

Ik wil meer weten over prikken tegen corona | Thuisarts

Ik krijg een prik tegen corona | Thuisarts

Actuele informatie over COVID-19 | RIVM

Call Now Button