Wat moet u doen als u kind koorts heeft?

Wat moet u doen als u kind koorts heeft?

We zitten volop in het griepseizoen en ook andere ziektes als keelontsteking en verkoudheid steken de kop op. Veel kinderen worden besmet en krijgen koorts. Als uw kind koorts heeft, is het belangrijk om goed op te letten en te weten wat u moet doen. Hier leest u hoe u uw kind kunt te helpen en wanneer u medische hulp moet zoeken.

Wat is koorts?

Koorts is een verhoging van de lichaamstemperatuur boven de 38°C. Dit betekent dat het lichaam een afweermechanisme inzet tegen ziekteverwekkers, zoals virussen en bacteriën. Bij infecties, zoals een verkoudheid of griep, is koorts een normaal verschijnsel. Koorts kan echter ook optreden door andere oorzaken, zoals tandjes krijgen of bij warm weer.

Hoe herkent u koorts bij een kind?

De eerste stap om te merken of een kind koorts heeft, is het meten van de temperatuur. Gebruik een elektronische thermometer. Bij kinderen onder de 5 jaar meet u het beste de temperatuur via de anus. Bij kinderen boven de 5 jaar kunt u de temperatuur onder de tong meten. Het is belangrijk om de juiste manier te kiezen om een betrouwbare meting te krijgen. Als uw kind koorts heeft, voelt hij of zij vaak warm aan, kan hij of zij moe en hangerig zijn en minder willen eten of drinken.

Wanneer moet u hulp zoeken?

Bel direct 112 als uw kind:

  • Moeilijk wakker te maken of verward is;
  • Blauw of bleek wordt;
  • Ademhalingsproblemen heeft (zoals kreunen of ‘happen naar adem’);
  • Een aanval heeft met trekkingen van armen of benen.

Als de koorts langer dan vijf dagen aanhoudt, of als uw kind zich binnen een paar uur slechter voelt, neem dan contact op met uw huisarts.

Wat kunt u zelf doen?

Bij lichte koorts, zoals bij een verkoudheid of milde infectie, kunt u thuis zelf wat dingen doen. Geef regelmatig kleine slokjes te drinken en geef paracetamol als uw kind zich ongemakkelijk voelt. Kleed uw kind licht, zodat het de warmte kwijt kan. Het is belangrijk om uw kind niet te lang in bed te houden, tenzij hij of zij zich moe voelt.

Let goed op of uw kind genoeg blijft drinken en plassen. Als u vlekjes op de huid ziet, doe dan de ‘glas-test’. Druk een glas tegen de vlekjes. Als ze niet verdwijnen, kan het wijzen op een ernstige infectie en moet u snel een arts bellen.

Belangrijke adviezen

  • Drink voldoende: Zorg ervoor dat uw kind voldoende vocht binnenkrijgt, vooral als hij of zij minder eet of drinkt.
  • Rust: Laat uw kind rusten, maar dwing hem of haar niet om de hele tijd in bed te liggen.
  • Wees alert: Let goed op de tekenen van verslechtering en zoek bij twijfel altijd advies van een arts.
Call Now Button