Bescherming tegen de zon

Geniet van de zon, maar let op

Het is heerlijk weer in Nederland en we trekken er massaal op uit. Het water op, naar het strand of een terrasje pakken. Blijf vooral genieten van de zon, maar let op dat u niet verbrandt. Met name wanneer u op vakantie gaat naar een warm land waar de zon mogelijk nog krachtiger is dan in Nederland, is het belangrijk om uzelf daar goed tegen te beschermen.

Verbranding door de zon

Zonnestralen stimuleren bepaalde cellen in de huid om pigment aan te maken. Pigment is een bruine kleurstof die de huid tegen de zonnestralen beschermt. Dit is natuurlijke bescherming die ervoor zorgt dat u op den duur langer in de zon kunt blijven zonder dat u daarbij verbrandt. Als de huid nog niet zoveel kan hebben en te veel en te lang wordt blootgesteld aan de zon, kan uw huid snel verbranden. De huid zal dan rood worden en pijnlijk aanvoelen. In het geval van ernstige verbranding zal de huid ook opgezwollen zijn en zullen er blaren ontstaan. Bovendien kan verbranding de kans om op latere leeftijd huidkanker te krijgen, vergroten.

Voorkom verbranding

Het is belangrijk om uzelf altijd goed in te smeren wanneer u de zon ingaat. Veel mensen smeren zich namelijk alleen in wanneer ze echt in de zon gaan liggen. Maar ook wanneer u buiten loopt, fietst of sport kunt u verbranden. Hoe snel u verbrandt, hangt af van uw huidtype. Hoe gevoeliger uw huid, des te hoger de factor moet zijn van de zonnebrand waarmee u zich insmeert. Personen met een lichte huid, sproeten en rossig of licht blond haar verbranden vaak zeer snel en hebben dus een hoge factor nodig. Personen met een getinte/donkere huid, donker haar en donkere ogen verbranden daarentegen vrijwel nooit en hebben aan een lagere factor voldoende. Naast de factor waarmee u zich insmeert zijn er meerdere dingen die invloed hebben op wel of niet verbranden. De verschillende huidtypen worden niet alleen onderscheiden door uiterlijk en de benodigde factor, ook het aantal zonuren dat de huid kan verdragen verschilt per type. Als u merkt dat u aan het verbranden bent, adviseren wij u direct uit de zon te gaan. Verder willen wij eraan herinneren dat u zichzelf dagelijks meerdere keren in moet smeren (minimaal om de drie uur).

Toch verbrand?

Wanneer uw huid toch verbrand is, is het belangrijkste dat u minstens drie dagen uit de zon blijft zodat huid goed kan herstellen. Mocht het nodig zijn de pijn te verlichten kunt u koelen met natte doeken en een pijnstiller (bijvoorbeeld paracetamol) innemen.

Bent u ernstig verband en heeft u last van een opgezwollen huid, veel blaren en ziekteverschijnselen? Neem dan contact met ons op. Maak hier een afspraak of bel 0252-410 884.

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: smeer uzelf goed in!

Call Now Button