Eikenprocessierups

Update: Eikenprocessierups zorgt voor overlast

Update

“Extreem veel mensen hadden last van eikenprocessierups”, zo schrijft de NOS op haar website. De provincies Overijssel, Noord-Brabant en Utrecht spande de kroon met 150 op de 100.000 mensen die een bezoek brachten aan de huisarts vanwege jeukklachten. En ook in andere provincies gingen gemiddeld 85 op de 100.000 mensen naar de dokter. Het landelijk gemiddelde in andere jaren was 20 op de 100.000.

De extra maatregelen die werden getroffen, onder meer de inzet van bestrijdingsdiensten, waren niet voldoende en dus worden voor volgend jaar opnieuw problemen verwacht.

Afgelopen woensdag kwamen gemeenten, bestrijdingsdiensten en (natuur)organisaties in Ede bijeen om te praten over het bestrijden van de rupsenplaag.

De eikenprocessierups

Eikenprocessierupsen zijn de larven van nachtvlinders die overwinteren in eikenbomen.  Deze rupsen zijn voornamelijk te vinden in de zomermaanden en laten brandhaartjes los. De kleine witte haartjes die met het blote oog niet waar te nemen zijn, veroorzaken oogklachten, benauwdheid en jeuk.

Brandharen

Één eikenprocessierups bevat zo’n 700.000 brandharen. De pijlvormige haren die de rups letterlijk afschiet ter verdediging zijn voorzien van weerhaakjes. De nesten waarin rupsen zich bevinden bevatten naast een dicht spinsel van draden, uitwerpselen en vervellingshuidjes ook brandharen. De minuscule haartjes worden door de wind verspreid en kunnen in een straal van honderd meter van het nest zorgen voor overlast. Ook nadat de rupsen zich in juli hebben ontpopt tot vlinders. Contact met deze brandharen zorgt voor klachten.

Klachten

Aanraking met brandharen van de processierups kan leiden tot verscheidene klachten. Last van jeuk, ogen en benauwdheid zijn de voornaamste. We zetten voor u een aantal symptomen op een rij die kunnen wijzen op contact met de desbetreffende haren:
  • Rode huid
  • Jeuk, blaasjes of bultjes
  • Loopneus
  • Kriebel in de keel
  • Moeite met slikken
  • Hoesten
  • Duizeligheid
  • Koorts
  • Overgeven
  • Algehele malaise
De klachten kunnen per persoon verschillen. Ook kunnen de klachten erger worden naar mate u vaker in contact komt met de brandhaartjes van de rups.

Voorkomen en verlichten

Er is nu zelfs een digitaal meldpunt dat hulp moet bieden om in kaart te brengen waar de eikenprocessierups voor overlast zorgt. Dit moet enerzijds  gemeenten aansporen tot bestrijding van de rupsen en anderzijds helpt het u om plekken waar de rupsen voor overlast zorgen, te vermijden. Mocht u natuurgebieden bezoeken waar de eikenprocessierups zich bevindt, draag dan kleding die uw hals, armen en benen bedekken. Belangrijk is ook om uw kinderen te waarschuwen tegen het gevaar van de rups. Bent u of is uw kind onverhoopt toch in aanraking komen met de eikenprocessierups of de brandhaartjes, ga niet krabben of wrijven. Het is van belang om dan de huid te wassen en de ogen te spoelen met water.

Wat te doen?

Indien u last heeft van klachten, kan een zachte crème met bijvoorbeeld menthol of een gel van Aloe Vera zorgen voor verlichting. Over het algemeen zullen de klachten na twee weken verdwijnen. Mocht dit niet het geval zijn of zijn de klachten in deze periode te hevig, neem dan contact met ons op. Maak hier een afspraak of bel 0252-410 884.
Call Now Button