Handhygiëne

5 mei: Internationale dag van de Handhygiëne

Iedereen kent 5 mei natuurlijk als Bevrijdingsdag, maar wist u dat dit ook de Internationale dag van de Handhygiëne is? Een mooie gelegenheid om extra aandacht te besteden aan uw handen.

Waarom is handhygiëne belangrijk?

Handhygiëne levert een belangrijke bijdrage aan het voorkomen van infecties (en dus ziekte) bij mensen en dieren. Handen zijn een uitstekend ‘vervoersmiddel’ voor ziekteverwekkende bacteriën. Nare infecties zijn een rechtstreeks risico voor kwetsbare mensen, voornamelijk op plaatsen waar deze mensen samenwonen (zoals in zorgorganisaties en kleinschalige woonvormen). Bij een lage weerstand is een infectie snel opgelopen, en zal dan ook sneller om zich heen grijpen. Handhygiëne is de meest effectieve manier om verspreiding te verminderen en daarmee infecties te voorkomen.

Was je handen op de juiste manier

Handen wassen is alleen zinvol als dit op de juiste manier gebeurt. Zeker wanneer u in aanraking komt met kwetsbare mensen omdat u bijvoorbeeld in de zorg werkt. Daarom hebben we een aantal aandachtspunten tijdens het handen wassen voor u op een rijtje gezet:

– Raak na het wassen de kraan zo min mogelijk aan, sluit deze bij voorkeur met een papieren doekje.
– Neem voldoende zeep.
– Was uw handen voor minstens 10 seconden.
– Vergeet uw vingertoppen, duimen, de ruimte tussen de vingers en uw polsen niet.
– Spoel de zeep goed af met stromend water.
– Droog uw handen goed af.

Hygiënisch smartphone- en tabletgebruik

Mobiele communicatiemiddelen vormen een bron van micro-organismen die schadelijk kunnen zijn voor u en uw omgeving. Via de handen belanden er veel bacteriën op de apparaten. Gemiddeld pakken we 47 keer per dag onze telefoon op, óók na een toiletbezoek. Volgens onderzoekers van een Amerikaanse universiteit zitten er gemiddeld zo’n 17.000 bacteriën op een smartphonescherm. Een ander onderzoek spreekt zelfs van meer bacteriën op een telefoon dan op een toiletbril. Regelmatig handen wassen is erg belangrijk om dit aantal te verminderen. Ook is het aan te raden smartphones en tablets dagelijks goed te desinfecteren zonder alcohol. Grijp deze tips met beide handen aan!

Call Now Button