Huisartsenpraktijk Poelpolder - Huisarts in Lisse

Openingstijden : Maandag tot Vrijdag - 8:00 - 17:00
  Contact : 0252-410 884

Nieuws

Huisartsenpraktijk Poelpolder

Patiëntenfolders zullen verdwijnen uit Huisartsenpraktijk Poelpolder

De foldertjes zullen bij iedereen wel bekend zijn. Wanneer u in wachtkamer heeft gezeten bij de huisarts heeft u ze ongetwijfeld gezien. De folders bevatten informatie over allerlei lichamelijke klachten. Deze folders gaan binnenkort plaatsmaken voor het internet en zullen dus verdwijnen uit onze wachtkamer.

Alternatieven voor de patiëntenfolders

‘De vraag naar NHG-Patiëntenfolders is de afgelopen jaren sterk afgenomen. Hierdoor is ook de omloopsnelheid voor het door ontwikkelen en aanpassen van de folders vertraagd en zijn de folders in het rek vaak niet meer actueel.’, zo schrijft het Nederlands Huisartsengenootschap (NHG) op haar website. Het NHG stelde patiëntenfolders samen voor meer dan 12.000 leden. De vereniging zag de huisartsen de folders steeds minder gebruiken en besluit daarom om ermee te stoppen. Het NHG biedt Thuisarts.nl aan als alternatief voor de folders. Thuisarts.nl wordt maandelijks twee miljoen keer bezocht door mensen met vragen over hun gezondheid. Thuisarts.nl biedt voorafgaand, tijdens en na het consult actuele publieks- en patiënteninformatie gebaseerd op de NHG-richtlijnen. De website is gebruiksvriendelijk voor jong tot oud en biedt informatie in de vorm van tekst, films en afbeeldingen. Desbetreffende pagina’s zijn eenvoudig te printen of te mailen. Daarnaast biedt het NHG de mogelijkheid Thuisarts.nl aan te bieden in de wachtkamer. Elke maand is er een Thuisarts.nl-selectie van tien teksten en vijf video’s over actuele en seizoensgebonden onderwerpen voor op de wachtkamerschermen beschikbaar. Thuisarts.nl is daarmee een volwaardige vervanging van de NHG-Patiëntenfolders.

Ook wij willen een alternatief bieden en stellen ons graag open voor uw vragen. Daarnaast willen wij u wijzen op de nieuwsstukjes die regelmatig op onze website verschijnen. Deze stukjes bevatten soortgelijke informatie als de patiëntenfolders. Bent u niet zo begaan met het internet? Dan kunnen wij bepaalde informatie voor u uitprinten.

Lees meer
Bescherming tegen de zon

Geniet van de zon, maar let op

Het is heerlijk weer in Nederland en we trekken er massaal op uit. Het water op, naar het strand of een terrasje pakken. Blijf vooral genieten van de zon, maar let op dat u niet verbrandt. Met name wanneer u op vakantie gaat naar een warm land waar de zon mogelijk nog krachtiger is dan in Nederland, is het belangrijk om uzelf daar goed tegen te beschermen.

Lees meer
Eikenprocessierups

Eikenprocessierups zorgt voor overlast

Eikenprocessierupsen zijn de larven van nachtvlinders die overwinteren in eikenbomen.  Deze rupsen zijn voornamelijk te vinden in de zomermaanden en laten brandhaartjes los. De kleine witte haartjes die met het blote oog niet waar te nemen zijn, veroorzaken oogklachten, benauwdheid en jeuk.

Lees meer
Glutenintolerantie

Glutenintolerantie – voorkom ernstige gevolgen

Glutenintolerantie (coeliakie) houdt simpelweg in dat mensen gluten niet kunnen verdragen. Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Voedsel dat gluten bevat, veroorzaakt bij mensen met coeliakie een beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm. De darmvlokken gaan kapot als deze regelmatig met gluten in aanraking komen. Dit veroorzaakt verscheidene klachten.

Lees meer
teken

Pas op voor teken!

De temperaturen zijn weer wat aangenamer, de bladeren zijn weer groen, tijd om naar buiten te gaan! Maar u loopt nu ook meer risico om in aanraking te komen met teken…

Lees meer

Huisartsenpraktijk Poelpolder heet patiënten van dhr. Kassing en mw. Tammer van harte welkom!

Vanaf 1 april jongstleden hebben dhr. Kassing en mw. Tammer hun werkzaamheden in Lisse neergelegd. De praktijk is door hen overgedragen aan de huisartsen van huisartsenpraktijk Poelpolder. Onze huisartsen zullen vanaf nu voor u klaar staan.

Lees meer

Last van vergeetachtigheid? Doe de geheugentest!

Veel mensen maken zich weleens zorgen over hun geheugen. Van alle mensen tussen de 24-85 jaar vindt maar liefst 40% zichzelf vergeetachtig. Alzheimer of een andere vorm van dementie komt gelukkig veel minder vaak voor. Dementie is veel meer dan alleen vergeetachtigheid. Een belangrijk verschil is dat dementie problemen veroorzaakt in het hele dagelijks leven, waardoor zorg en ondersteuning nodig zijn. Op de website van Alzheimer Nederland kunt u een geheugentest doen als u zich zorgen maakt over uzelf of een naaste.

Ga naar de geheugentest

We spreken van vergeetachtigheid wanneer uw geheugen minder goed werkt dan u gewend bent. Het is normaal dat het geheugen in de loop van het leven wat minder goed wordt. Met deze normale vergeetachtigheid valt goed te leven. U kunt bijvoorbeeld nog wel gewoon het huishouden doen, werken, de financiën regelen of op reis gaan. U heeft geen extra zorg of hulp nodig in het dagelijks leven.

Voorbeelden van vergeetachtigheid zijn:

 • U kunt zich niet herinneren hoe de persoon heet die u gisteren heeft ontmoet. Even later weet u het weer.
 • U loopt naar de keuken om iets te halen, maar weet daar niet meer wat u zoekt. Als u terugloopt, weet u het weer.
 • In alle drukte vergeet u een afspraak.
 • U wordt wat minder handig bij dingen die vroeger gemakkelijk gingen. U heeft bijvoorbeeld meer tijd nodig om een computerprobleem op te lossen.

  Voor de hersenen zijn er een aantal thema’s die u kunnen helpen om uw hersenen gezond te houden. Deze thema’s zijn slaap, beweging, voeding en training.
  Op de website van de  Hersenstichting Nederland  kunt van elk van deze thema’s een folder bestellen.

  Onderstaande Tips kunnen vast helpen om uw hersenen gezond te houden:

 • Blijf mentaal actief. Lees dagelijks de krant, puzzel, bridge of schaak om de hersenen uit te dagen.
 • Laat u niet uit het veld slaan wanneer uw geheugen u even in de steek laat of als u bijvoorbeeld niet direct een krantenartikel begrijpt. Denk rustig na, het antwoord komt meestal vanzelf en een artikel wordt al snel duidelijker als u het nogmaals leest.
 • Een slechte stemming kan een negatief effect hebben op uw cognitieve vaardigheden. Doe dus geen mentale activiteiten die u niet leuk vindt. Ga niet klaverjassen als u niet van kaarten houdt.
 • Doe geen mentaal uitdagende activiteiten die veel te moeilijk zijn. Het is namelijk niet de bedoeling dat u uzelf overbelast en daardoor stress krijgt. Een overdosis stress kan een negatief effect hebben op uw cognitieve vaardigheden.
 • Er zijn aanwijzingen dat bepaalde voeding ook een positieve invloed kan hebben op de cognitieve vaardigheden.
 • Ook zijn er aanwijzingen dat regelmatig bewegen een positieve invloed heeft op de cognitieve vaardigheden.
Lees meer